Wie ik ben

Van jeugddroom tot werkelijkheid

Ik ben Karin Lavrijsen en heb het mooiste leven wat je maar kan bedenken: een hondenleven!

Hondenuitlaatservice NijmegenHoe is dat zo gekomen, dat een tekstschrijver met honden is gaan werken? Natuurlijk, dieren – en meer specifiek honden – hebben altijd een belangrijke rol in mijn leven gespeeld.

Te beginnen bij Golden Retriever Sandy die ik als kind na heel lang zeuren ein-de-lijk kreeg en waarmee ik eindeloze wandelingen maakte. Maar toch…

Na Literatuur en Kunst aan de Nijmeegse universiteit gestudeerd te hebben, werkte ik een aantal jaar voor diverse communicatiebureaus. Maar als ik echt goed naar mezelf had geluisterd, dan was ik meteen al bij het runnen van een uitlaatservice uitgekomen.

Puppycursus en puppytraining Nijmegen
Foto: Judith Houben

Om een voorbeeld te noemen: een van mijn lievelingsboeken was vroeger Ronja de Roversdochter van Astrid Lindgren. In het bos wonen, leven van de natuur, zomaar op wilde paarden springen en een stukje gaan rijden, dat leek me nou het ultieme geluk.

Een gevoel dat alleen nog maar werd versterkt door de prachtige gelijknamige film.
Maar zoals dat gaat met jeugddromen, je vergeet ze. Het werkende, volwassen leven is immers een serieuze zaak?

Ik ga het gewoon doen

Toen ik dus nog zo heel serieus op kantoor zat, ging mijn Engelse Springer
Spaniel Bobby mee met een uitlaatservice. Telkens wanneer dat busje voor kwam rijden, zag ik groen van jaloezie.

Hondenuitlaatservice Nijmegen
Foto: Michael Basten

Wat moest het mooi zijn om iedere dag leiding te geven aan een stelletje ravottende honden in het bos! Het Ronja de Roversdochter-gevoel keerde in alle hevigheid terug. Eind 2008 besloot ik daarom zelf de stap te wagen en startte Mee Met Bobby.

Onze dieren

Bobby is een gecastreerde reu van elf jaar oud. Trots op ‘zijn’ uitlaatservice zit hij naast me voorin de bus. Een brok zenuwen toen we hem negen jaar geleden uit het asiel haalden en nu een immer stabiel karakter binnen de roedel en een waardevolle hulp tijdens gedragsadvies.

Ik heb letterlijk van ‘mijn Bobby mijn beroep gemaakt’, omdat Mee Met Bobby de uitlaatservice is geworden die ik voor mijn eigen hond zou wensen.
Inmiddels  heeft Bobby gezelschap gekregen van spaniel/retriever Yorick.

Hondenuitlaatservice Nijmegen
Foto: Michael Basten

Gek genoeg is hij geen viervoeter! Door een ongeluk is hij een voorpoot verloren voordat we hem uit het asiel in Harderwijk haalden. Verder genieten we van onze caviaatjes Morgan en Molly. Natuurlijk zijn ook zij tweedehands; zij komen van Stichting Cavia.

 

Mijn visie op honden

Natuurlijk wil je weten wat mijn kijk op honden is, voor je je liefste bezit aan me toevertrouwt. Belangrijk is dat ik rust in de groep creëer. Hoe ik dat voor elkaar krijg?

– Duidelijk zijn (ik wil geen vriendschap sluiten met je hond, maar leg de nadruk op discipline en concentratie).

– Moeilijke situaties voorkomen (door andere bosgebruikers zo veel mogelijk te vermijden bijvoorbeeld).

– Altijd flink doorlopen, soms zelfs rennen (dit voorkomt conflicten en verveling).

Ik geloof heilig in het afmatten van honden. Daarom loop ik anderhalf uur (hard). Moeheid voorkomt probleemgedrag. Als je je hond Mee Met Bobby geeft, verbeter je dus ook jouw persoonlijke relatie met je hond.

Het woord ‘voorkomen’ is nu al een paar keer gevallen. Voorkomen kenmerkt mijn werkwijze. En niet voor niets. Je moet je realiseren dat eenmaal in het bos met een roedel honden, het wolveninstinct wakker wordt in zelfs de meest gezapige, knuffelige huishond.

Heel gezond voor de hond, want hij gaat terug naar zijn natuurlijke staat van zijn. Maar het is wel zaak al die oerdriften in goede banen te leiden. Ik ben van mening dat je daarbij niet voorzichtig genoeg kunt zijn. Zeker wanneer het zoiets waardevols betreft als andermans hond.

Blijven leren

Misschien heb je hierboven al tussen de regels door gelezen dat ik sterk beïnvloed ben door dogwhisperer Cesar Millan. In zijn tv-programma’s, seminars en boeken vind ik ideeën terug die stroken met mijn eigen ervaringen binnen de uitlaatservice.

Behalve de boeken van Cesar beveel ik Honden komen van Pluto van Bert van Straten van harte aan. In eenzelfde geest geschreven zijn ‘De Hondenfluisteraar’ en ‘De Puppyfluisteraar’ van Klaas Wijnberg.

Wil je een inkijkje in het hondenleven als lifestyle, dan zijn de volgende twee boeken over sledehonden een aanrader: Lead, follow or get out of the way van Mitch Seavey en Born to mush van zijn zoon Dallas Seavey. Ook baasjes van huishonden kunnen veel leren van deze twee winnaars van de Iditarod.

Meer in praktische zin heb ik een cursus honden-EHBO gevolgd. Om ook mensen eerste hulp te kunnen verlenen, leerde ik reanimeren.

Maar het grote leren besloeg toch wel de theoretische opleiding Kynologische Kennis I van de Raad van Beheer, waarin alle facetten van de hond aan bod komen. Voedingsleer, rassenkennis, genetica, medische kennis, het komt in deze eenjarige opleiding allemaal voorbij. Zomer 2013 slaagde ik glansrijk voor het landelijk examen.

Ik vind het een fijne gedachte dat ik mijn leven lang zal mogen leren over honden. Maar vooral ook van honden, want zij zijn mijn beste leraren. Iedere dag leren ze me weer wat nieuws. En laten ze me zien hoe dat nou eigenlijk moet: leven in het moment.

Tolk/vertaler

Heb ik me door de honden dan helemaal van het communicatievak afgewend? Integendeel. Ik wil de mensenwereld laten weten hoe het in de hondenwereld werkt. Honden beschikken niet over spraak of schrift zoals wij mensen.

Er moeten dus personen zijn die de vertaling verzorgen van de geweldige lessen die honden ons kunnen leren.  Ik doe dat onder andere in nieuwsbrieven aan mijn klanten, via Twitter en via mijn Facebookaccount.

Zo heeft de langvergeten jeugddroom zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een prachtig vol hondenleven samen met mijn vriend Olle de Hondenman.

En als ik even stilsta en over de mistige velden uitkijk – boven mij trekken de ganzen in een oefen-V door de lucht, om mij heen keren de honden zich afwachtend naar me om, ergens ver weg luidt een kerkklok – voel ik heel duidelijk:  dit is mijn bestemming. Dit is wat ik doe en dit is wie ik ben.

Klanten over Mee Met Bobby

Baasje van Nelson:

“Mee Met Bobby is voor mij met enige regelmaat een uitkomst, maar vooral een feestje voor Nelson. De zorgvuldigheid en het verantwoordelijkheidsgevoel van Karin blijken uit alles. Dat ze Nelson schoon weer terugbrengt en dat ze nog even checkt of er genoeg water in zijn bakje zit.

Ik zie aan Nelson hoe leuk hij het vindt als we Karin met de honden tegenkomen in het bos. Als Nelson ze ergens in de verte hoort blaffen staat hij al op scherp; waar zijn ze en hoe kan ik er zo snel mogelijk naar toe? Naar zijn baasje luisteren is dan geen optie meer…

De nieuwsbrief is vooral erg leuk omdat het laat zien wat Mee Met Bobby bezighoudt en natuurlijk is het ook heel leuk om de foto’s van je eigen spelende hond terug te zien. Het zegt alles over de betrokkenheid van Karin en Bobby!”

Baasjes van Joris:

“Mee Met Bobby verleent ontzettend goede en vertrouwde service. Onze Joris is een ontzettend makkelijke en lieve hond, maar door zijn epilepsie toch een zorgenkindje. We vinden het super hoe Karin daar altijd mee om weet te gaan en onze zorgen deelt.”

Baasje van Roef:

“Mijn hond Roefert is/was een asielhond die echt niet van autorijden houdt. Ik had dan ook al drie uitlaatservices op bezoek gehad, maar alleen al bij het zien en ruiken van die bus met al die vreemde hondenluchtjes raakte hij volslagen in paniek. Dat ging dus niet lukken.

Toen ik hoorde van Karin met de benches en de kleinere groepen in de bus, dacht ik ‘dat kunnen we nog eens proberen!’ Samen met Karin hebben we toen de tijd genomen om Roef te laten wennen aan en in de bus en ja hoor, hij ging mee!

Inmiddels loopt Roef alweer een paar jaartjes mee met Bobby en is de bus alleen nog reden voor gróót enthousiasme. Als Karin hem weer terugbrengt zit ‘ie vaak al te knikkebollen van de slaap als we nog even staan te kletsen.

Daarna ligt ‘ie een paar uur flink voor pampus en ronkt en snurkt als een oude man. En aangezien ik ondertussen hard heb gewerkt, doe ik dan soms ook maar lekker een tukje. Fijn hoor, Mee Met Bobby!”