Ik ben Karin Lavrijsen, ben om en nabij de 40 jaar en heb het mooiste leven dat je maar voor kunt stellen: een hondenleven!
Mijn verhaal valt het best te vertellen aan de hand van de honden die ik gehad heb. Dieren en de natuur hebben me immers altijd teruggebracht naar waar het om gaat in het leven: een rustig en zorgzaam mens zijn voor je pack. En daarbij graag ook nog de nodige lol hebben, a.u.b.!

Portret van mijzelf bij Berg en Dal bosrand

In de bossen en velden: daar ben ik het liefst.

Lopen met Sandy

Als kind liep ik uren met mijn Golden Retriever Sandy. Zwervend met haar was ik het gelukkigst. Maar schrijven kan ik ook als een dolle. Daarom ging ik Literatuurwetenschap studeren aan de universiteit van Nijmegen. Daar deed ik flink wat Kunstgeschiedenis-vakken bij en dan is het niet verwonderlijk dat je uiteindelijk in journalistieke en communicatieve banen terechtkomt.

Collage van bomen, bloemen en mij als persoon daartussen.

Ontwerp: Marjolijn van Gorp.

Samen de honden uitlaten

Ondertussen had ik al vanaf mijn zestiende een relatie met Olle Vastbinder, een jongen die opvallend goed met die Golden Retriever overweg kon. In feite is onze hondenliefde ook hoe het ooit is ‘aan’ gegaan: zittend op de trap van Doornroosje sprong de vonk over toen hij over zijn twee Labradors vertelde. Wij hebben samen heel wat afgelopen, dat begrijp je wel.

Hond Bobby op bankje

Neefje Arno maakte in onze achtertuin de perfecte foto van Bobby.

Actief met Bobby

Toen die drie honden er niet meer waren, besloten Olle en ik Bobby uit het asiel te halen. Een Spaniel met enorme verlatingsangst. Wat niet gek was, want hij was in twee maanden tijd zes keer van huis gewisseld. Door veel met hem te sporten (fietsen, hardlopen en behendigheid) en hem in alles rustige begeleiding te bieden, wisten we van Bobby al snel een heerlijk zelfverzekerd hondje te maken.

Hond Bobby in bloemenveld Nijmegen

Bobby was een Sprocker, een kruising tussen een Cocker Spaniel en een Springer Spaniel.

Start van de hondenuitlaatservice

Bobby ging vaak mee naar Olles kantoor, maar ook wel met een uitlaatservice. Werk wat mij geweldig leek en waarvan ik droomde. Het was Olle die me ervan heeft overtuigd die droom uiteindelijk om te zetten in daden. Ja, ik ging een hondenbus kopen om een kleinschalige uitlaatservice mee te beginnen! En ‘Mee Met Bobby’ ging het heten! Dit was begin 2009.

Hond Bobby loopt op een pad in Rijk van Nijmegen

Met Bobby kon ik lezen en schrijven binnen de uitlaatservice.

Ook hondentraining

In de tien jaar die volgden, heb ik – natuurlijk – veel geleerd over honden. Gewoon door ze iedere dag te observeren, met ze te werken, veel te lezen en inspiratie op te doen bij Klaas Wijnberg, Cesar Millan, Bert van Straten en Dallas Seavey. En over hondenbaasjes heb ik ook veel geleerd! Dat is logisch, als je tien jaar lang bij de meest uiteenlopende gezinnen over de vloer komt en de meest uiteenlopende problemen voorgeschoteld krijgt.

Hondenman Olle bij mountainbikes en onze hond in het bos.

Hondenman Olle kan het niet vaak genoeg zeggen: sport met je hond!

Ik leer ook nog steeds van mijn eigen Olle, die als de Hondenman lesgeeft in het bos. Hij leert cursisten hun verantwoordelijkheid als baasje te nemen, waardoor ze uiteindelijk ontspannen met hun hond kunnen wandelen. De kleine groepjes van maximaal vijf cursisten maken een individuele benadering van hond en baas mogelijk. De basis is echter altijd hetzelfde: spel, positiviteit en beloning.

Opvolger in de uitlaatservice

De laatste levensjaren van Bobby zochten we in de Nederlandse asiels naar een opvolger. De nieuwe hond zou Bobby aan het werk kunnen zien binnen de uitlaatservice en honden leren nu eenmaal het meeste van elkaar.

Het werd Yorick, een Spaniel met drie poten. Voor deze hond waren wij gek genoeg de perfecte plek, omdat hij absoluut niet alleen kon zijn, absoluut niet dik mocht worden en steun zou hebben aan een sterke reu als Bobby. Eenmaal bij ons thuis bleek ten volle hoe lief Yorick was, maar ook hoe getraumatiseerd hij was. Dit kwam onder andere tot uiting in epileptische aanvallen, waardoor we hem na drie jaar hebben moeten laten inslapen.Yorick ligt op pad in de velden Rijk van Nijmegen

Wat ik van Yorick heb geleerd, is dat Olle en ik een superteam zijn. We stonden allebei dag en nacht (o, de nachten…) voor het beestje klaar en probeerden zijn leven met allerlei medische zorg zo pijnvrij mogelijk te maken. Meer in het algemeen zorgden we voor rust, reinheid en regelmaat, zodat hij ook nog veel plezier in het leven had. Waren we bij Bobby al goed op elkaar ingespeeld, door dit hondje kwam onze samenwerking op een nog hoger plan te staan.

En niet alleen de samenwerking van ons beiden, ook met anderen. We verzamelden een sterk team aan oppassers en medici om Yorick heen – iets wat ik sowieso iedereen aan kan raden, ook als je hond gewoon gezond is. Voor dit beestje werd gezorgd: 24/7. Hoe zwaar dus ook, deze ervaring van drie jaar hadden we voor geen goud willen missen. Als je samen door zoiets heen gaat en ziet hoe monter de ander alles steeds weer oppakt, wat kan je als koppel dan nog gebeuren?

Na Yoricks dood kakte Bobby volledig in (hij moest eerst altijd het sterke mannetje spelen) en op de gezegende leeftijd van 13,5 jaar is hij vredig ingedut.

Hond Runa kijkt uit over de Nijmeegse Waal

Onze Runa train ik meditatief in en om stadscentrum Nijmegen. Wennen aan van alles, koekje erin, beetje zwerven.

Traildog Runa: sporten met je hond

Na deze laatste tropenjaren als hondenouders richtten we ons een tijdje helemaal op kamperen en mountainbiken. Twee bezigheden die we graag met een nieuwe eigen hond zouden doen. Maar voorlopig vond ik het wel even mooi zo: om alleen te hoeven zorgen voor mijn klanten in de uitlaatservice.
Toch komt dan op een gegeven moment de ideale traildog ter adoptie langs: Hongaarse Vizsla Runa. Een actief teefje van nu twee jaar, met een opgeruimd karakter. In korte tijd heeft ze zich zowel het rennen in de uitlaatservice als het fietsen eigengemaakt. Met haar – en haar  Instagram-account – willen we onze mantra nog verder uitdragen: ga sporten met je hond!